Επίσκεψη στην περιοχή του κεντρικού Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Λέσβου πραγματοποίησε ο Μιχάλης Μπάκας, υπ. βουλευτής της συμμαχίας «Πράσινο&Μωβ», ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις πολιτών για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί εκεί.
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που κοινοποιείται, η λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι εμφανώς προβληματική καθώς φαίνονται αδιάθετα σκουπίδια, ελευθέρα στο χώρο χωρίς να γίνεται η απαραίτητη εδαφοκάλυψη όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
Η βασική δραστηριότητα που πραγματοποιείται σε έναν ΧΥΤΑ είναι η ταφή των απορριμμάτων. Είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνεται, διάστρωση, συμπίεση και επικάλυψη των απορριμμάτων με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αύξηση της ποσότητας των αποβλήτων που μπορεί να δεχθεί ο ΧΥΤΑ και την ελαχιστοποίηση του χρόνου αποκατάστασης της περιοχής. Είναι σημαντικό όλα αυτά να γίνονται σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην κείμενη ελληνική νομοθεσία και τους κανόνες της τεχνολογίας και της επιστήμης, ειδάλλως δεν έχουμε ΧΥΤΑ αλλά μια χωματερή όπως αυτές που χρόνια τώρα προσπαθούσαμε για να κλείσουμε σε όλη τη χώρα.
Ο Μιχάλης Μπάκας, υπ. βουλευτής με τη συμμαχία «Πράσινο&Μωβ» έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Είναι λυπηρή η εικόνα που αντικρύσαμε επισκεπτόμενοι την περιοχή του κεντρικού ΧΥΤΑ της Λέσβου. Για όσους δεν το ξέρουν ο ΧΥΤΑ είναι στο κέντρο του νησιού, στην περιοχή Διαβολόρεμα, δίπλα από την περιοχή που κατασκευάζεται το νέον ΚΥΤ προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια.
Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων και είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι η καθημερινή εδαφοκάλυψη προβλέπεται από τον νόμο και την επιστήμη καθώς μόνο έτσι ελαχιστοποιούνται τα παρασυρόμενα από τον αέρα ελαφρά αντικείμενα και απορρίμματα, περιορίζεται η επαφή των πουλιών με τα απορρίμματα, παρεμποδίζεται η ανάπτυξη εντόμων και τρωκτικών στον χώρο διάθεσης απορριμμάτων, βοηθά στην ελαχιστοποίηση των οσμών, και τέλος βοηθά στον έλεγχο της διήθησης του βρόχινου νερού εντός των απορριμμάτων με αποτέλεσμα τον περιορισμό της παραγωγής στραγγισμάτων και στην μεγαλύτερη απορροή των επιφανειακών υδάτων.
Τέλος όλοι καταλαβαίνουμε ότι χωρίς την ορθή εδαφοκάλυψη αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης πυρκαγιάς στον χώρο του ΧΥΤΑ, που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στον ΧΥΤΑ όσο και στο δάσος που τον περιβάλλει. Από την πλευρά μας κοινοποιήσαμε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένουμε την παρέμβαση τους για την ορθή λειτουργία του χώρου.»